Μετά το αφιέρωμα που έκανε η αγαπημένη μου φίλη Βιβή Μπασινά , για μένα και τον πατέρα μου ‘’Η Moulinos Team επιτέλους στα Βόρεια Προάστια’’ , είχαμε μια συζήτηση να έχω στήλη στο 4moms κάθε εβδομάδα.

Μπορώ να πω ότι χάρηκα πολύ για την πρόταση της, πρώτον γιατί την εκτιμώ ιδιαίτερα σαν άνθρωπο και δεύτερον για την δουλειά που κάνει με την ομάδα της στο site που είναι εξαιρετική. Όλο αυτό το concept λοιπόν, αποτελεί πρόκληση για μένα και φυσικά δέχτηκα αμέσως.

Θέλω να αναλύσουμε λοιπόν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στη ζωή ενός ανθρώπου που υποβάλλεται σε πρόγραμμα διατροφής καταρτισμένο πάντα από ειδικό.

Στοχεύουμε σε μείωση βάρους ή μείωση λίπους? Ιδού το ερώτημα.

Όλοι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ανά τον κόσμο ψάχνουν την κατάλληλη μέθοδο για να μειώσουν το βάρος τους και ακολουθούν διάφορες μεθόδους δίαιτας (χημικές – υποθερμιδικές – μονοφαγικές) , διάφορους τρόπους από θαυματουργές δίαιτες, ‘’ ματζούνια μαγικά’’, λιπόλυση και ότι άλλο βρίσκεται στο διάβα τους.

Όταν ο στόχος είναι λάθος, η τεχνική αποτυγχάνει.

Και αυτό διότι , ο στόχος δεν πρέπει να είναι η απώλεια βάρους αλλά η μείωση του λίπους.

Το βάρος του ανθρώπινου σώματος , εκτός από λίπος, αποτελείται από ενδοκυτταρικό και εξωκυτταρικό υγρό, κόκαλα (οστίτη ιστό), ανόργανα άλατα, γλυκογόνο και, κυρίως, κυτταρικό ιστό (σκελετικοί μύες, σπλαχνικοί μύες, νευρικός ιστός και επιθηλιακός ιστός).

Επομένως, ο εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού από άποψη υγιεινής αλλά και αισθη-τικής είναι το λίπος. Όταν, λοιπόν, το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που χάνουμε προέρχεται από κυτταρικό ιστό, τότε η δίαιτα είναι αποτυχημένη.
Και αυτό γιατί, όχι μόνο αισθανόμαστε κούραση, εκνευρισμό, ατονία και πτώση της απόδοσης- ενέργειας, αφού ο κυτταρικός ιστός είναι κυρίως ο ενεργός ιστός του σώματός μας, ούτε γιατί δε θα έχουμε το αναμενόμενο αισθητικό αποτέλεσμα, μιας και το λίπος έχει χαμηλό ειδικό βάρος, χαμηλότερο και από το νερό, κι έτσι καταλαμβάνει πολύ μεγάλο όγκο.
Ενώ ο κυτταρικός ιστός είναι υψηλής πυκνότητας ιστός με υψηλότερο ειδικό βάρος, άρα καταλαμβάνει σχετικά μικρό όγκο. Ο κύριος λόγος αποτυχίας είναι ότι μειώνοντας τον κυτταρικό ιστό, διαταράσσουμε το μεταβολισμό μας, αφού το μεγαλύτερο μέρος της βιοχημικής και φυσικά μεταβολικής μας δραστηριότητας πραγματοποιείται στον κυτταρικό μας ιστό.

Πιο συγκεκριμένα, ο μόνος ιστός του σώματος που έχει βιοχημικές απαιτήσεις για φαγητό και προϊόντα θρέψης είναι ο κυτταρικός μας ιστός. Κατά συνέπεια, μειώνοντας τον κυτταρικό μας ιστό (μείωση μυϊκών ινών) μειώνουμε και τις απαιτήσεις του οργανισμού μας για φαγητό.

Έτσι, μετά το τέλος της δίαιτας παχαίνουμε πολύ εύκολα, τρώγοντας λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν.
Καταλήγουμε, λοιπόν, στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι ο στόχος της προσπάθειάς μας πρέπει να είναι η μείωση του λίπους μας και όχι του κυτταρικού μας ιστού, του οποίου πρέπει να φροντίσουμε να καλύπτουμε τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να παραμένει αμετάβλητος ή τουλάχιστον, να μειωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο.
Με τον τρόπο αυτό, ούτε θα κινδυνεύσει η υγεία μας, ούτε θα μειωθεί η ενέργειά μας, ενώ θα διατηρηθεί ο βασικός μεταβολισμός μας , με αποτέλεσμα να μην παχαίνουμε με το παραμικρό μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

Λάμπρος Μουλίνος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Certified Personal Trainer Μ.Sc, EHFA
Κέντρο Ελέγχου Διατροφής Γ.Μουλίνος , Εnergy – Path to Fitness Gym
Ηλία Ηλιού 84, Ν.Κόσμος, Αθήνα
Πολυ-ιατρείο Iatrology Βουρνόβα 2 & Τατοΐου, 146 71 Ν. Ερυθραία
Επιστημονικός συνεργάτης ΠΑΕ ΑΕΚ