Γήρας
Γήρας είναι η εξέλιξη υποστροφής και εκφύλισης των κυττάρων και του ενδιάμεσου του ιστού, με προοδευτική ελάττωση της ικανότητας κυτταρικού πολλαπλασιασμού, που οδηγεί τον οργανισμό από την γέννηση του στο θάνατο.
Η δίαιτα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, τόσο βιολογικούς όσο και περιβαλλοντικούς, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση. Επιλέγοντας με προσοχή τη δίαιτά μας, μπορούμε να επιδράσουμε στη διαδικασία της γήρανσης.
Αυτό που, όμως, γνωρίζουμε είναι ότι ό,τι τρώμε επηρεάζει την ανάπτυξη της φλεγμονής, μιας φυσιολογικής διαδικασίας κατά τη γήρανση. Η ήπια χρόνια φλεγμονή που παρατηρείται στους ηλικιωμένους έχει φανεί ως ένας παράγοντας για την ανάπτυξη νοσημάτων, όπως η αθηροσκλήρωση (πάχυνση και σκλήρυνση των αγγειακών τοιχωμάτων, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο), ο διαβήτης τύπου 2 και ο νευρολογικός εκφυλισμός που οδηγεί σε γνωσιακή ύφεση.
Αντιγήρανση
Ακούγεται σαν μια λέξη μαγική που παραπέμπει στην αιώνια νεότητα, σ’ εκείνο το μαγικό φίλτρο που απεγνωσμένα κυνήγησαν και κυνηγούν οι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα αποκρουστικά γηρατειά που καταστρέφουν την όψη και καταβάλλουν τον οργανισμό. Είναι η αντιγήρανση, που μπορεί στις μέρες μας τα μυστικά της να μην έχουν όλα αποκωδικοποιηθεί, αλλά ο άνθρωπος έχει πια στη διάθεσή του πολλά όπλα για να δώσει τη μάχη. Κι αν στο παρελθόν αναζητούσαμε τα όπλα αυτά στους θρύλους, τώρα τα βρίσκουμε στο οπλοστάσιο της επιστήμης.
Πολλά είναι αυτά που συντείνουν στην πρόωρη γήρανση και στην ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών:
- Μόλυνση του περιβάλλοντος
- Ηλιακή ακτινοβολία
- Άγχος και γρήγορος τρόπος ζωής
- Κάπνισμα και αλκοόλ
- Καθιστική ζωή και υπερβολική άσκηση
- Ελλιπής διατροφή
- Μεγάλη χρήση φαρμάκων
Τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρικής φθοράς
- Εμπλουτισμός της διατροφής μας με αντιοξειδωτικά στοιχεία:
Α) καροτενοειδή (πορτοκάλι, ντομάτα, πιπεριά κόκκινη, παπάγια, καρότο)
Β) ρετινόλη (γαλακτοκομικά, σαρδέλα, τόνος, πέρκα, ιχθυέλαια)
Γ) βιτ. C (εσπεριδοειδή, φράουλα, πιπεριές, γκρέιπφρουτ)
Δ) βιτ. E (φυτικά έλαια, φρούτα, λαχανικά)
Ε) τοκοφερόλες (πράσινα φυλλώδη λαχανικά)
ΣΤ) τοκοτριενόλες (όσπρια, σπόρους, δημητριακά, ξηρούς καρπούς)
Ζ) ψευδάργυρο-Zn (θαλασσινά, ζωϊκές πρωτεϊνες, φασόλια, καρύδια, σιτηρά ολικής άλεσης)
Η) μαγνήσιο-Mg (ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά, καρότα, φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά)
Θ) σελήνιο (φυστίκια, αυγό, δημητριακά, τόνος, μπακαλιάρος)
- Αύξηση φυσική δραστηριότητας.
- Γενική αλλαγή του τρόπου ζωής μας.
Διατροφή που αναχαιτίζει το βιολογικό γήρας
Η υιoθέτηση του Μεσογειακού τρόπου διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του βιολογικού γήρατος, αφού περιλμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, καθώς επίσης σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνη, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος που λειτουργεί αντίστροφα στο οργανισμο. Πρόκειται για ένα ιδανικό μοτίβο διατροφής, αφού είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, περιέχει μεγάλη κατανάλωση ψαριών πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, ευεργετικά στην αναχαίτιση του βιολογικού γήρατος, επαρκή κατανάλωση σε ξηρούς καρπούς και ανεπεξέργαστα δημητριακά και έχει ως βασικό συστατικό το ελαιόλαδο.
Μειώνουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση κόκκινου κρέατος καθώς επίσης και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων όπως λευκή ζάχαρη, λευκό αλεύρι και παράγωγα, καθώς επίσης και την κατανάλωση κορεσμένου λίπους και τρανς λιπαρών οξέων.
Τέλος, βασικό συστατικό μιας διατροφής που δρα ενάντια στο βιολογικό γήρας είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού, περίπου 2-3 λίτρα/ημέρα.