Ο 26χρονος Σ. ήρθε στο γραφείο με τον μεγάλο του αδερφό (31 χρονών) για να ξεκινήσουν από κοινού την προσπάθεια να χάσουν βάρος. Τα 2 αδέλφια ήταν υπέρβαρα, έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους και ήταν δύο πολύ ευχάριστοι τύποι, σαν παρουσία αλλά και σαν συνολική συμπεριφορά.
Στο πρώτο ραντεβού με τον Στέφανο μιλήσαμε αρκετά για τα θέλω του, τα χόμπυ του, τις διατροφικές του συνήθειες και το ιστορικό που κουβαλούσε όσον αφορά στην αύξηση του βάρους του.
Παρότι ο Στέφανος ήθελε να δείξει ότι ακόμη και με τα 104 κιλά δεν είχε φοβερό πρόβλημα με την εικόνα του, μου έγινε ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν η άμυνα των νεαρών ηλικιών, που θέλουν τα πάντα, μπορούν τα πάντα, (σε θετικά πλαίσια) αλλά τους κρατάνε πίσω παράγοντες άσχετοι από την θέλησή τους, όπως θα διαπιστώσετε αργότερα.
Ο Στέφανος, είδα καθαρά, ότι ήθελε απεγνωσμένα να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά του, που βασάνιζαν την ψυχολογία και την ομαλή του κοινωνική ένταξη.
Ο φίλος μας φορούσε σε κάθε ραντεβού πολύ φαρδιά ρούχα και περπατούσε σχετικά βαριά, κάτι πολύ φυσικό για παιδί αυτής της ηλικίας με 40 επιπλέον κιλά.
Οι διατροφικές του συνήθειες μας δυσκόλεψαν ιδιαίτερα, και ταυτόχρονα εξηγούσαν το γιατί είχε φτάσει τόσο ψηλά σε βάρος. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι μας απέκλεισε από την διατροφή του τα λαχανικά κάθε μορφής, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τον τόνο, τον σολομό, τα περισσότερα είδη οσπρίων αλλά και τα ζαρζαβατικά- λαδερά φαγητά, όπως φασολάκια, αρακά, μελιτζάνες, μπάμιες, αγγινάρες.
Επίσης, το ωράριο της δουλειάς του απαιτούσε να έχει μαζί του πρόχειρο μεσημεριανό, και το βασικό του γεύμα να γίνεται βράδυ.
Αφού τον διαβεβαίωσα ότι θα σεβαστώ τις γευστικές του τάσεις και τον τρόπο- ωράρια της ζωής του, ξεκινήσαμε με τον 1ο διατροφικό κύκλο 15 ημερών.
Κυριολεκτικά, κρατούσα την αναπνοή μου μέχρι να τον δω στο επόμενο ραντεβού μας για να διαπιστώσω αν μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμα που του είχαμε δώσει.
Η ημέρα του ραντεβού ήρθε, ο Στέφανος μπήκε στο γραφείο με ένα χαμόγελο μέχρι τ’αυτιά, το οποίο συνεχίστηκε μόλις βγήκε από το δωμάτιο των μετρήσεων και είδε ότι είχε χάσει 4,5 κιλά. Του είχαμε λοιπόν δώσει κίνητρο τελικά!
Αυτό που με ευχαρίστησε ήταν ότι μου είπε πως δεν πεινούσε κατά την διάρκεια του προγράμματος και ότι όλα όσα είχαμε σχεδιάσει του άρεσαν, παρ’ όλο που προερχόταν από τελείως ελεύθερη διατροφή και γεύματα με πολύ delivery χαρακτήρα, τα οποία λόγω λίπους και άλατος είναι ιδιαίτερα γευστικά, οπότε η στροφή στα πιο υγιεινά γεύματα θα μπορούσε να είναι λίγο δύσκολη! Με βεβαίωσε ότι δεν ήταν!
Αφού λοιπόν πήγαν όλα καλά, τον ρώτησα μήπως ήταν διατεθειμένος να δοκιμάσει και λίγα λαχανικά και μου απάντησε θετικά, κάτι που έδειχνε ότι έβλεπε μπροστά του αυτό που οραματιζόταν, άρα το κίνητρο και η επιβράβευση υπερτερούσαν των γευστικών του τάσεων.
Στην συνέχεια, τα κιλά για τον Στέφανο έφευγαν εντυπωσιακά γρήγορα, με μέσους όρους 5 κιλά τον μήνα και η πτώση συνεχίστηκε για 7 μήνες.
Η εικόνα του άλλαζε κάθε φορά που ερχόταν στα ραντεβού αλλά στα 74 κιλά η διαφορά ήταν παραπάνω από εντυπωσιακή! Μπροστά μας βλέπαμε ένα άλλο παιδί, γενικά έναν άλλο άνθρωπο.
Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι σε όλη την διάρκεια του προγράμματος ο Στέφανος δεν είχε ξεκινήσει άσκηση, είχε απλώς φυσική δραστηριότητα στη δουλειά του. Η πτώση του βάρους όμως και η αλλαγή του σώματός του έγιναν κίνητρο να αρχίσει να γυμνάζεται 2-3 φορές την εβδομάδα στην αρχή, κάθε μέρα μετά από 2 μήνες, έτσι ώστε να μεταμορφωθεί σε ένα πολύ γυμνασμένο και αδύνατο νέο που καμάρωνε για το σώμα του, και μάλιστα, αν κρίνω από τα επιδοκιμαστικά βλέμματα των παιδιών του γραφείου, σ’ ένα πολύ ελκυστικό νεαρό άντρα.
Ο Στέφανος δεν πίστευε ότι μπορεί να τα καταφέρει, γι’ αυτό είχε οχυρωθεί πίσω από ένα δήθεν αδιάφορο προσωπείο. Έκανε την προσπάθεια του, όμως, και η επιτυχία ήταν το κίνητρο και η είσοδος στην νέα του ζωή.