Ο Η. πέρασε την πόρτα του γραφείου 152 κιλά με ύψος 1,85 m στα 21 του χρόνια, ένα παλικάρι με αφοπλιστικό χαμόγελο και μια καθαρή ματιά, που έδειχνε έναν καλοσυνάτο και καλόγνωμο χαρακτήρα.

Μιλήσαμε αρκετή ώρα πριν μπούμε στην διαδικασία των εξειδικευμένων μετρήσεων που ακολουθούν την πρώτη συζήτηση, και η έννοια μου ήταν να μάθω πως και έχασε τον έλεγχο και σε αυτή την ηλικία πήρε τόσο πολύ βάρος.

Μου έγινε φανερό από την συζήτηση ότι λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής και των ιδιαίτερων διατροφικών του προτιμήσεων δημιουργήθηκε το πρόβλημα, ενώ ο ίδιος ήθελε πολύ να απαλλαγεί από τα κιλά του αλλά δεν ήξερε τον τρόπο.

Οι ιδιαιτερότητες αυτές στον τρόπο ζωής του και στις γευστικές του τάσεις, δεν μας έδιναν και πολύ αισιόδοξα μηνύματα, μιας και δεν έτρωγε λαχανικά (παρά μόνο αγγούρι), φρούτα (παρά μόνο πορτοκάλι και φράουλες), αυγά (μόνο ομελέτα), ψάρια, όσπρια, δημητριακά, λαδερά φαγητά, άσπρα τυριά κλπ.

Περίμενα με αγωνία να δω πως θα έρθει μετά τις πρώτες 15 ημέρες!!!

Χαμογελαστός, μπήκε στο γραφείο και διαπιστώσαμε πως είχε χάσει 5 κιλά! Είπε ότι δεν δυσκολεύτηκε με το πρόγραμμα και ότι άρχισε να δοκιμάζει λίγα περισσότερα λαχανικά. Η συνέχεια ήταν καταλυτική και μέχρι τα 121 κιλά η ζυγαριά δεν κόλλησε πουθενά! Στις 15/03/05 τα κιλά ήταν 152 και στις 26/08/05 είχαν γίνει 121, δηλαδή στους 5 ½ μήνες είχε χάσει 31 κιλά.

Ένα διάστημα διακοπών στο νησί του, την Κρήτη, διάρκειας 2 μηνών, είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει με 2 επιπλέον κιλά (123κιλά), πράγμα φυσικά και ενθαρρυντικό για εμένα αφού έδειξε ότι δεν είχε ξεφύγει ιδιαίτερα από πλευράς διατροφικής συμπεριφοράς.

Ξανά στην προσπάθεια, ο Ηρακλής συνέχισε να χάνει με τους ίδιους ρυθμούς και στις 30/08/06, δηλαδή 1 ½ χρόνο περίπου από την αρχή της προσπάθειας είχε φτάσει τα 82 κιλά, δηλαδή την απώλεια 70 κιλών.

Στα 82 κιλά ο Ηρακλής πήρε βασικές οδηγίες για την διατροφή του και έφυγε στο νησί του για να ζήσει εκεί. Φυσικά, τον ενθάρρυνα τον πρώτο χρόνο, να έχει συχνή επικοινωνία μαζί μας για ότι προκύπτει στα κιλά ή την διατροφή του. Μετά η επικοινωνία αραίωσε και δεν είχαμε νέα του.

Μετά από 8 χρόνια από τότε που έφυγε για Κρήτη το τηλέφωνο χτύπησε και ο Ηρακλής έκλεισε ραντεβού για να τον δούμε από κοντά. Πέρασε την πόρτα του γραφείου 90 κιλά, δηλαδή 8 κιλά περισσότερα από τα 82 που είχε φτάσει πριν 8 χρόνια, και φυσικά ήθελε να τα χάσει και να επανέλθει στο βάρος που του άρεσε. Η κουβέντα μας έδειξε ότι είχε αλλάξει διατροφικές συνήθειες, έτρωγε πια λαχανικά- φρούτα-γεμιστά- μπριάμ- φακές- δημητριακά αλλά και είχε αρχίσει να γυμνάζεται 3 φορές την εβδομάδα σε γυμναστήριο!!!

Η εικόνα του ήταν εξαιρετική, δεν μπορούσα να τον φέρω στο μυαλό μου όταν μπήκε 21 χρονών παιδί 152 κιλά πριν από 9 χρόνια.

Τα 8 κιλά που ήθελε να χάσει, χάθηκαν γρήγορα και ο Ηρακλής επέστρεψε στο νησί του χαμογελαστός όπως πάντα.