Η Α. επισκέφτηκε το γραφείο μας μετά από 2 διαδοχικές εγκυμοσύνες, κατά τις οποίες έιχε ‘πάρει’ 30 και 34 κιλά αντίστοιχα. Και στις 2 εγκυμοσύνες είχε εμφανίσει διαβήτη κύησης, ο οποίος αντιμετωπίστηκε με χρήση ινσουλίνης.

Της εξήγησα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αύξηση των κιλών στην εγκυμοσύνη είναι ότι δεν αύξανε το βάρος της μόνο δια μέσου της αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων (που είναι ο τρόπος που παχαίνει κάθε φυσιολογικός ενήλικας), αλλά και δια μέσου της αύξησης του αριθμού των λιποκυττάρων, πράγμα που σημαίνει ότι δημιούργησε νέα λιποκύτταρα τα οποία δεν φεύγουν ποτέ!!!

Άρα θα παχαίνει ευκολότερα και θα αδυνατίζει δυσκολότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να χάσει βάρος!

Επίσης, γνώριζε ότι αν δεν χάσει βάρος θα εμφανίσει διαβήτη στα επόμενα 10-12 χρόνια, κάτι που της έδινε μεγαλύτερο κίνητρο να αδυνατίσει, αφού επρόκειτο και για θέμα υγείας εκτός από το αισθητικό μέρος.

Φυσικά, για μια νέα κοπέλα 33 χρόνων, η οποία δεν υπήρξε ποτέ κατά την διάρκεια της ζωής της παχύσαρκη, το αισθητικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην δημιουργία κινήτρου για να μειώσει το βάρος της.

Το ευχάριστο στην περίπτωση της Αντριάνας ήταν ότι γευστικά έτρωγε απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια ευρεία γκάμα επιλογών ώστε να δημιουργήσουμε μια διατροφή ευχάριστη, με ποικιλία που σκοπό θα είχε να της υπαγορεύσουμε καλύτερη διατροφική συμπεριφορά, ένα μέρος της οποία μπορεί να οικειοποιηθεί στην συνέχεια της ζωής της.

Το μειονέκτημα στην περίπτωση της Αντριάνας ήταν ότι η ενασχόληση με την οικογένειά της και τα δύο μικρά της δεν της επέτρεπε να έχει οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα. Η έκφραση ‘είμαι κλεισμένη μέσα σ’ ένα σπίτι με 2 μωρά’ είναι μία έκφραση που ακούγεται συχνά από μικρομάνες, η οποία όμως κρύβει και κάτι ανησυχητικό, δηλαδή κακή ψυχολογία και πιθανή υπερφαγία της ανοίας, κάτι που μπορεί να αισθάνεται μια νέα κοπέλα που, λόγω παιδιών, άλλαξε –προσωρινά- πλήρως τον τρόπο ζωής της.

Παρ’ όλα αυτά τα θέματα προβληματισμού που προέκυπταν, η συζήτηση με την Αντριάνα έδειξε ότι ήθελε πίσω την ζωή της απεγνωσμένα και ήταν έτοιμη να ακολουθήσει οδηγίες που θα την έκαναν να γυρίσει πίσω στην εικόνα που είχε και θεωρούσε ότι της ανήκει, έτσι ώστε να μην αδικεί τον εαυτό της.

Ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε πολύ καλά, έχασε 3,5 κιλά, πήρε κουράγιο και αισθάνθηκε ότι μπορούσε να τα καταφέρει. Αυτό που την απογείωσε ήταν ο 2ος κύκλος που ακολούθησε και έχασε 2,5 κιλά, πράγμα που έκανε όλους να διαπιστώσουν την διαφορά και να την ενθαρρύνουν να συνεχίσει. Η συνέχεια ήταν εξ’ ίσου εντυπωσιακή αφού έχανε περίπου 4 κιλά τον μήνα κατά μέσο όρο.

Το πρώτο ανησυχητικό μήνυμα ήρθε όταν έχασε τα πρώτα 20 κιλά και έβγαλε ένα βουλιμικό επεισόδιο κατά το οποίο έφαγε μεγάλη ποσότητα φαγητού με εναλλαγή αλμυρού- γλυκού, και βέβαια θορυβήθηκε από την αντίδραση του ψυχισμού της.

Εγω πάλι αυτό το είδα σαν μια πρόκληση για να την πείσω ότι είναι ένα Test το οποίο θα μπορούσε να μας κάνει καλό εφ’ όσον δεν συνεχιστεί, γιατί κάλυψε λίγο τις γευστικές της τάσεις, ξέφυγε από τον προκαθορισμένο τρόπο διατροφής, είχε το διάλειμμά της, και φυσικά προσπάθησα να της διώξω τις τύψεις, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε την βουλιμική κρίση υπέρ μας και όχι εις βάρος μας και έτσι έγινε.

Στον επόμενο κύκλο όλα πήγαν καλά και όσον αφορά στην διατροφική της συμπεριφορά αλλά και όσον αφορά στο αποτέλεσμα, αφού έχασε 2 ακόμα κιλά.

Η συμπεριφορά της όσον αφορά στο πρόγραμμα κάθε φορά γινόταν καλύτερη, αφού το κίνητρο των 25 κιλών ήταν μεγάλο και επιβραβεύονταν απ’ όλους, αλλά κυρίως από την ίδια, μιας και αντιλαμβανόταν ότι μπορεί να τα καταφέρει, όπως και έγινε!

Έφτασε στα 70 κιλά σχετικά γρήγορα σε 14 μήνες, επιβεβαιώθηκε στην συνείδησή της, επιβραβεύτηκε απ’ όλους και ξαναβρήκε σιγά- σιγά τον εαυτό της.

Η επιβεβαίωση για τα δικά μου μάτια ήρθε όταν την ξαναείδαμε μετά από 1 χρόνο: δεν είχε πάρει ούτε κιλό και είχε αρχίσει σιγά- σιγά να αυξάνει την φυσική της δραστηριότητα (περπατούσε 40 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα), ενώ μου είπε ότι αγόρασε το άλλο βιβλίο μου (‘διατροφή για μια καλύτερη ζωή’) και προσπαθούσε να εφαρμόσει τις οδηγίες του βιβλίου συνολικά στην διατροφή της οικογένειάς της!